SuperCoders

Prin programare, copiii pot să construiască lumi noi, să dea frâu liber imaginației și să descopere oportunitățile nemărginite de învățare pe care tehnologia le oferă.

Lansat în 2014, SuperCoders s-a transformat într-unul dintre programele de referință pentru direcția educației digitale, pe care noi, la Orange, o sprijinim și prin care contribuim la viitorul tinerei generații.

Ajuns anul acesta la cea de-a X-a ediție, SuperCoders se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara, care își doresc să devină creatori de noi universuri, lideri care au viziunea proiectului pe care și-l doresc, prin învățarea limbajelor simple de programare. Aceasta este puterea SuperCoders.

Află aici care este povestea SuperCoders de #10

Calendar ediția SuperCoders 2023

11 octombrie
Start înscrieri în concursul național

19 noiembrie
ora 23:59 Finalizarea înscrierilor în concurs

10 oct. – 19 noiembrie
Caravana SuperCoders

20 decembrie
Anunțarea listei finale de câștigători

ianuarie 2024
Start Academia SuperCoders Online

Ateliere online

Atelierele online, Distrează-te și creează povești în Scratch, susținute de Simplon România:

Live#1 Youtube Fundatia Orange (atelier pentru publicul larg) susținut de Karinul, 19 octombrie, ora 20:00

Tema: Cum transformi o idee în animație, în SuperCoders #10

Live#2 Youtube Fundatia Orange (atelier pentru publicul larg) susținut de Simplon, 2 noiembrie, ora 20:00

Tema: Tips and tricks în Scratch

4 ateliere în Orange Digital Center, 23-26 octombrie

 • 23 octombrie: 15:00-17:30 (sediul Nod Makerspace)
 • 24 octombrie: 10:00-12:30 (sediul Nod Makerspace)
 • 25 octombrie: 15:00-17:30 (sediul Nod Makerspace)
 • 26 octombrie: 10:00-12:30 (sediul Nod Makerspace)

Alte activități în școlile Digitaliada:

4 – 24 septembrie – Modul Scratch pentru profesorii de gimnaziu

9 noiembrie – atelier la Școala Gimnazială Putna, Suceava

10 noiembrie atelier la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, Bistrița.

Pornind de la povestea din acest an și cu ajutorul trainerilor, copiii vor „da viață” scenariului și personajelor pe platforma Scratch. Aceștia trebuie să ilustreze, prin joc, felul în care va arăta educația digitală în viitor.

Concurs național

Câștigătorii premiilor ediției aniversare sunt:

1. Locul I – Tulai Loredana ( tableta iPad Pro)
2. Locul II – Iacoban Bogdan ( tabletă iPad 9)
3. Locul II – Ion Monica Teodora ( tabletă iPad 9)
4. Locul III – Bogzeanu Ramona Elena ( căști Apple AirPods)
5. Locul III – Rusu Claudia ( căști Apple AirPods)
6. Locul III – Trandafir Cezarina Loredana ( căști Apple AirPods)

Lista finală a celor 50 de câștigători ai Competiției Naționale SuperCoders #2023, poate fi consultată aici.

Ce presupune pentru copii această etapă?

 • Să construiască în Scratch o animație, pornind de la povestea dată, căreia trebuie să îi găsească o continuare și un final. Pot inventa personaje noi, acțiuni, decoruri, limita este doar imaginația.
 • Să completeze și să trimită formularul de înscriere în concurs, cu sprijinul reprezentantului legal, până pe 19 noiembrie, ora 23.59.
 • Să revină pe această pagină, pe 20 decembrie, pentru a vedea dacă animația sa a fost câștigătoare.

Important de știut:

 • Înscrierile sunt individuale.
 • Pentru a fi eligibile, înscrierile în concurs trebuie să conțină un link valid către animația realizată în Scratch, pe https://scratch.mit.edu/.
 • Concursul se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din România.
 • Înscrierile trebuie completate de către reprezentantul legal al copilului (părintele).
 • Tutorial înscriere

Citește Regulamentul Concursului și află cine sunt jurații acestei ediții.Karinul

Part time streamer & artist, cu o afinitate pentru artă, design grafic și gaming, Karinul este deja o prietenă bună a concursului SuperCoders.

Temă webinar: Cum transformi o idee în animație, în SuperCoders#10

Te așteptăm pe 19 octombrie, începând cu ora 20:00, să afli de la Karinul cum să-ți explorezi latura creativă și să creezi animații de success în concursul SuperCoders.

Victor

Victor este programator și antreprenor, cu o experiență de peste 6 ani în domeniul start-up-urilor. Este membru al echipei Simplon România și, implicit, al echipei SuperCoders încă din 2016, oferind suport pentru dezvoltarea competențele digitale și familiarizarea cu universul programării.

Temă webinar: Tips & tricks în Scratch

Te așteptăm pe 2 noiembrie, începând cu ora 20:00, să descoperi tips & tricks în Scratch alături de Victor, care va programa inclusiv animația realizată anterior de Karinul.


Povestea de #10 a concursului, pe care participanții o vor continua prin crearea propriei povești în Scratch, este:

În adâncurile spațiului cosmic, departe de galaxia noastră, există un portal misterios numit “Porțile Digitale” care conectează 10 universuri paralele. La fiecare 10.000 de ani, portalul se deschide pentru spațiul cosmic.

Alianța Planetelor Libere l-a ales pe Coder să exploreze cele 10 universuri avansate cu o misiune clară: să găsească cea mai avansată formă de educație digitală pe care să o aducă pe Terra și să deblocheze superputerile ascunse. În primul univers, Coder s-a trezit într-o lume populată de versiuni ale personajelor din jocuri. Aici, Mario și Luigi au fondat o academie de programare, iar Pokémonii predau diferite științe cu ajutorul hologramelor și a realității augmentate. În al 2-lea univers, pe planeta Cyberus, locuitorii trăiau și învățau exclusiv în mediul online. Aici, Coder a învățat despre potențialul resurselor digitale și importanța unei rețele sigure și rapide, dar la care lipsea interacțiunea fizică. Cu fiecare univers explorat, Coder înțelegea mai bine complexitatea și potențialul tehnologiei. Dar avea 10 universuri de explorat și puțin timp la dispoziție. Aventura lui intergalactică abia începuse când …

Cuvinte cheie:

Porțile Digitale – portal fictiv care conectează universurile paralele

Alianța Planetelor Libere (ficțiune) – Star Wars / Legend of the Galactic Heroes

Mario și Luigi – personaje iconice din seria de jocuri Mario

Pokémoni – creaturi ficționale din seria de jocuri Pokém

Cyberus – planetă fictivă


Vești bune pentru creatorii de super-eroi!

Ediția #SuperCoders 2023 vine cu sesiuni de încălzire, susținute financiar de Fundația Orange. Antrenorii de super-eroi înscriși în cursa pentru câștigarea unor mini-granturi, vor primi 5.000 de RON pentru construcția unui plan de antrenament în modulul Scratch.

Anul acesta, în a 10-a ediție #SuperCoders, avem 10 provocări pentru ca super-puterile să fie deblocate, așa că orice antrenament poate reprezenta o șansă în plus pentru câștigarea concursului.

If <Code> then <fun>!  


Academia Online SuperCoders

Câștigătorii Concursului național intră într-un modul avansat de robotică și electronică care durează 12 săptămâni și care se desfășoară exclusiv online. Îndrumați de trainerii Simplon România, participanții vor învăța principii fundamentale de robotică, electronică și programare folosind kitul Arduino. Începând de la construirea primelor lor circuite și programe simple, vor progresa pentru a învăța despre motoare, senzori, comunicare serială, codarea și implementarea diverselor funcții, lucrând atât individual, cât și colaborativ, la mai multe proiecte practice. Mai multe detalii despre edițiile anterioare sunt disponibile aici ediția 2021 2020 2019 

Testimoniale copii, SuperCoders

„Pentru mine, SuperCoders a fost o oportunitate imensă de învățare. Concursul a testat cunoștințele de Scratch, un limbaj de programare inițiator, esențial din punctul meu de vedere. „Recompensa” pe care am câștigat-o, un loc în Academia Online SuperCoders, în cadrul căreia am învățat JavaScript, a fost o experiență de creștere. Întotdeauna am iubit profesorii care își ajută elevii, așa cum sunt trainerii din cadrul Academiei Online, iar orele în care am avut invitați speciali au fost preferatele mele. Am putut vedea și asculta până unde poate duce pasiunea noastră, programarea.
Consider că și alți copii ar trebui să se înscrie în acest program, întrucât concursul este o modalitate foarte bună de a le pune creativitatea la încercare și de a le testa cunoștințele de programare. Academia Online este o șansă ce nu trebuie ratată, unde se pot lega prietenii bazate pe aceleași pasiuni.”
Gabriela Ifrim, 15 ani, participant SuperCoders 2021

„Pentru mine experiența SuperCoders a însemnat o șansă de a învăța limbaje de programare pentru prima dată. Am reușit să înțeleg foarte bine ceea ce s-a predat și astfel am ajuns să folosesc acele limbaje. Cel mai mult mi-a plăcut platforma, dar și trainerii care ne-au ajutat să învățăm foarte ușor. Cred că și alți copii ar trebui să se înscrie deoarece au șansa de a învăța limbaje de programare foarte ușor, este gratis, iar un proiect în Scratch este destul de ușor de creat. Programul va fi o experiență de care își vor aminti mereu.”
Vlad Calancea, 12 ani, participant SuperCoders 2021