Solidarity FabLab

Solidarity FabLab este un program gratuit de formare în domeniul producției digitale, lansat de Fundația Grupului Orange, destinat tinerilor vulnerabili, pentru a le crește capacitatea de angajare.

În centrele Solidarity FabLab, tinerii învață cum să utilizeze tehnici și instrumente de fabricare digitală și beneficiază de consiliere în carieră și de oportunități de angajare prin sesiuni de întâlniri și discuții cu o serie de companii, active în domeniul tehnologiei.

Despre program


200 de centre Solidarity FabLab

25 de țări beneficiare

850.000 de euro buget

15-20 proiecte finanțate anual

Solidarity FabLab, în România

Iași | detalii

  • noiembrie 2020, a fost lansat primul centru Solidarity FabLab din România, în parteneriat cu Asociația Fab Lab Iași.
  • 90 de tineri vulnerabili din județul Iași, cu vârste între 16 și 25 de ani, au avut acces la cursuri de pregătire tehnică, au descoperit și învățat cum să utilizeze tehnici și instrumente de fabricare digitală precum design-ul personalizat, CAD, software 2D, imprimare 3D, laser și vinyl cutter, mașină de frezat CNC, totul sub îndrumarea unor specialiști locali.
  • În paralel, tinerii incluși în program au beneficiat și de consiliere în carieră și de oportunități concrete de angajare prin facilitarea unor sesiuni de întâlniri și discuții cu o serie de companii din județul Iași, active în domeniul tehnologiei.

“Am gândit acest proiect sub motto-ul “accesează-ți viitorul“ și cred că parteneriatul cu Fundația Orange completează cu succes gama de servicii oferite deja de zona de makerspace din Fab Lab Iași. Astfel, creștem implicarea în proiectele de formare sau reconversie profesională spre zona tehnologică, adresate tinerilor ambițioși și pasionați, dar cu posibilități materiale limitate.” a declarat Dan Zaharia, președinte Asociația FabLab Iași.

Târgu Ocna | detalii

  • septembrie 2021, Fundația Orange România a lansat Solidarity FabLab Târgu Ocna.
  • proiectul este implementat de Fundația Terre des Hommes
  • 100 de beneficiari, tineri aflați în situații defavorizate, au ocazia să își cultive abilitățile antreprenoriale (mai ales tehnice, digitale și IT) iar alți 400 primesc sprijin pentru intrarea lor pe piața muncii
  • 53.213 euro este valoarea totală a finanţării acordată de către Fundația Grupului Orange și Fundația Orange România, pentru achiziționarea de consumabile și susținerea cursurilor

”Fundația Terre des hommes a inițiat proiectul Solidarity Fab Lab ca un mod de a căuta soluții inovatoare la problemele existente. FabLab contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, facilitând integrarea lor în societate. Prin acest proiect, Fundația Terre des Hommes ajută tinerii din județul Bacău să-și dezvolte creativitatea, să exploreze propriile talente, să-și construiască abilități de viață și antreprenoriale.” – Raluca Condruț, Programs and Migration Manager, Terre des hommes.

Oradea | detalii

  • septembrie 2021, Fundația Orange România a lansat Solidarity FabLab Oradea.
  • proiectul este implementat de Asociația Parteneriat pentru Educație (APPE)
  • 200 de tineri din medii defavorizate învăța să utilizeze tehnici și instrumente de producție digitală precum design-ul personalizat, imprimare 3D, mașină de frezat CNC, sub îndrumarea unor specialiști. De asemenea, participă la module de introducere în electronică și robotică și beneficiază de sesiuni de consiliere în carieră.
  • Solidarity FabLab Oradea este găzduit de centrul de dezvoltare educațională The SPOT Oradea, care are ca principal obiectiv dezvoltarea aptitudinilor formale și non formale ale tinerilor, în vederea pregătirii lor pentru viața de adult și a orientării profesionale.